Nálad is beköszöntött az allergiaszezon az állandó orrfolyással, szipogással és piros szemekkel?

Tinédzser korom óta küzdök a szénanáthával: amíg mások boldog örömmel indultak a tavaszi napokon kirándulni, én inkább elbújtam a szoba mélyére, hogy minél kevesebb időt kelljen kint töltenem. Alig vártam a nyárfavirágzás végét, de balszerencsémre mindig nyílt éppen olyan növény, aminek a pollenjei megkeserítétték a napjaimat, így kb. sz

Tinédzser korom óta küzdök a szénanáthával: amíg mások boldog örömmel indultak a tavaszi napokon kirándulni, én inkább elbújtam a szoba mélyére, hogy minél kevesebb időt kelljen kint töltenem. Alig vártam a nyárfavirágzás végét, de balszerencsémre mindig nyílt éppen olyan növény, aminek a pollenjei megkeserítétték a napjaimat, így kb. szeptember végéig allergia gyógyszerrel és szemcseppel felfegyverkezve éltem a napjaimat.

jóga ájurvéda tudatos életmód tavasz allergia

Amikor elkezdtem jógázni és megismerkedtem az ájurvédával, egy egészen más szemléletet tapasztaltam: az ájurvéda szerint az allergia a dósák, vagyis a testüket és lelkünket működtető bio-energetikai alapelvek egyensúlyhiányának a következményei. A hosszú távú eredmény elérése és pl. allergia-mentesség kulcsa az ok kezelése, és nem a tünetek enyhítése: az allergia külső okainak elkerülése mellett elengedhetetlen szerveztünk immunitásának fokozása egészségesebb életmód és étrend kialakításával, gyógynövények és fűszernövények tudatos alkalmazásával.

Amióta beépítettem a mindennapjaimba néhány egyszerű ájurvédikus praktikát, teljesen megszűntek az allergiás tüneteim, simán megyek kirándulni az erdőbe/mezőre tavasszal és egész nyáron.

A fent említett dósák megértésével egy csomó mindenre fény derül. Ha dióhéjban akarom elmagyarázni, akkor az ájurvédában 3 dósát különböztetünk meg, ezek azok, amelyek meghatározzák testalkatunkat, tulajdonságainkat, de jellemző betegségeinket is:  váta, pitta és kapha. Mindhárom az öt elemből épül fel (éter, levegő, tűz, víz és föld), de más-más alkotóelemek teszik egyedivé, és adják a jellemző tulajdonságait.

A tavaszi hónapok a kapha dósa időszaka. Ezt a dósát a föld és víz elemek alkotják, alap tulajdonságai közé tartozik tehát a nehézkes és állandó, valamint a nedves. A fejlődés, növekedés időszaka ez, amikor a téli hideg kellemes meleggé alakul, megindul az élet, először a föld alatt: a fagyból kiengedett talajban elindul az élet, a tápláló tavaszi esőknek köszönhetően virágzásba lendül minden: a sivár szürkeségből elindul egy új élet.

De pont ezek a jellemzők (kiolvadás, nedvesség, kiáramlás) azok, amelyek megmutatják, hogy a tavasszal jelentkező allergiás tünetek oka ennek a bizonyos kapha dósának a túlsúlya: megborul az egyensúly a szervezben a 3 dósa között, és az egyik - jelen esetben a kapha - dominánssá válik. Ez az, ami miatt a szénanátha tüneteit észleljük: nehéz a fejünk, tele vagyunk váladékkal, ami tüsszögéssel, hangos szörcsögéssel és állandó orrfolyással ürül ki. 

jóga ájurvéda tudatos életmód tavasz allergia

Hogy mit lehet tenni? Ha megismerjük a dósákat, és azokat a praktikákat, amikkel azokat egyensúlyba billenthetjük, máris felvehetjük a harcot az allergiával szemben: 

  • Sós vizes légúttisztítás (Jalneti a hagyományos megnevezése): eredetileg egy kis rézkannával (Neti kanna) történik az orrjáratok átmosása, amely segíti a váladék feloldását és távozását, ezáltal megkönnyebbül a fejben kialakult nyomásérzet is.
  • Fűszerek és gyógynövények felhasználása a konyhában: használj csípős és fanyar ízeket, mint pl. a gyömbér, cayenne, bors, bazsalikom, római kömény, zsálya, kardamom, kurkuma, fahéj. 
  • Kezdd a reggelt forró mézes vízzel, vagy gyömbéres-citromos teával. 
  • És 3 egyszerű gyakorlat a jóga háza tájáról, amit építs be a mindennapokba:
    • Gyertya póz (Sarvangászana): az általános iskolából jól ismert gyakorlat: tégy a vállad és a hátad alá összehajtott takarókat, úgy, hogy a nyakad és a fejed már ne legyen rajta, majd lendítsd a lábaidat a plafon felé. A tenyerekkel támaszd meg a hátad, és tartsd ki legalább 1 percig a pózt. Ha úgy érezd, ez túl nehéz neked, üljd a fallal szembe, feküjd a hátadra olyan távolságban, hogy a behajlított lábakkal meg tudj támaszkodni a falon: talpaidat nyomd a falnak, a lábszárad és a combod legyen derékszögben.
    • Halpóz (Matsyászana): legyen nálad egy jógatégla vagy egy vastagabb lexikon: helyezd a lapockád területén a hátad alá, úgy, hogy a derekad, a nyakad és a fejed is szabadon maradjon. A fejed döntsd hátra, támaszkodjon a fejtető a talajon (ezzel megnyitva a torok területét), a lábakat pedig nyújtsd ki.
    • Pránajáma (Légzőgyakorlatok): saját tapasztalatom szerint az egyik leghatásosabb a váltott orrlyukú légzés: jobb kezed mutatóujjával a jobb orrcimpát, kisujjával a bal orrcimpát tudod lezárni. Indíts egy nagy belégzéssel mindkét orrlyukon, majd a kilégzéshez zárd le a jobb orrcimpát, belégzés szintén a bal orrlyukon. A következő kilégzéshez válts: kilégzés és belégzés is a bal orrlyukon. Zsebkendőt készíts elő, és tarts ki, ha azt érzed is, hogy nem szelelnek az orrlyukak: kb. 5-10 perces gyakorlás után csoda módon.