Fogyni szeretnél, vagy egy egészséges módot keresel testsúlyod megtartására? A jóga tudománya egyszerű, természetes megoldást kínál, hogy egyensúlyban légy a számodra ideális testalkatodban és az anyagcseréd is kiváló legyen – mindezzel együtt pedig sokkal könnyebb lesz a felgyülemlett súlyfelesleg leadása, ráadásul egészséges módon!

Ha te is úgy jártál, hogy a hirtelen ránk tört home office, a megváltozott étkezési szokások, a kijárási tilalom miatti kevesebb testmozgás elkezdett nyomot hagyni rajtad, és a mérleg kíméletlenül mutatja a valóságot, hát itt van néhány tipp tőlem, hogyan szabadulj meg a súlyfeleslegtől hatékonyan. 

jóga fogyókúra életmód táplálkozás

Azt valószínűleg már tudod, hogy bármelyik módszert választod a fogyáshoz (több testmozgás, mint amennyi kalóriát beviszel, vagy csökkented a bevitt kalória mennyiségét, de nem mozogsz többet, esetleg fogyasztócsodaszereket használsz, stb), ahhoz, hogy a súlyvesztés hatásos és tartós legyen, változtatnod is kell: az életstílusodon és az étkezési szokásaidon! 

Ha holisztikusan vizsgáljuk azt a tényt, hogy újra eléred a számodra ideális testsúlyt, rengeteg egyéb pozitív „mellékhatást” is tapasztalsz: az energiaszinted megnő, javul a hangulatod, a bőröd ragyogóbb lesz, a hajad és körmeid erősebbé és fényesebbé válnak, az emésztésed és a kiválasztás javul, és sok-sok betegség messze el fog kerülni.

A mai, nagyban a kinézetre és a testsúlyra fókuszáló társadalomban a jógikus diétával történő testsúlycsökkenés egyik legnagyobb előnye, hogy azt a belső megnyugvást és boldogságot hozza el, amelyre igazán szükségünk van: sokkal jobban érezzük magunkat az „új bőrünkben”, és a társadalom (magunk által érzett) ránk nehezedő nyomását kevésbé találjuk nyomasztónak, hogy csak a csontváz vékonyságú emberek lehetnek boldog és sikeresek. Ha a jóga életmódját választod a fogyásra, azt az utat választod, ahol sokkal inkább törődsz a saját tested fizikai szükségleteivel, mint egy valaki által kitalált, általánosan megalkotott diétát követve éheztetnéd magad. 

Ha szeretnéd újra egyensúlyba billenteni a tested, és megszabadulni pár felszaladt kilótól, íme az én tippjeim: 

  1. Tartsd féken az érzelmi habzsolásod!

A túlsúly egyik leggyakoribb oka az érzelmi evés. Ráadásul ez egy olyan szokás, amitől a legnehezebb megszabadulni. Fontos, hogy naponta akár csak néhány percet, de dolgozz azon, hogy kifejleszd magadban a tudatos relaxáció képességét. A tudatos relaxáció segít téged abban, hogy egy teljesen más, sokkal pozitívabb móduszba állj át. Csökkenti a vérnyomást és a stressz hormon (kortizol) szintjét, így segít abban, hogy súlyt veszíts, főleg a has területéről. 

Számos módja van annak, hogy előhívd az ún. „relaxációs választ”, amikoris azok a tényezők, amik az érzelmi evés előhívják belőlünk, mint pl. félelmek, aggódás és gondok, csökkenek.  Ilyenek módszerek pl. a hatha jóga fizikai gyakorlatai, a légzéstechnikák, a thai chi vagy chi kung gyakorlatok, meditációk stb. 

Ha rendszeresen igyekszel kikapcsolódni, és relaxálni, sokkal könnyebb lesz legyőzni azt az ingert, ami a téged ért negatív érzelmek hatására a kényszeres evésbe lök bele. 

  1. Amit nem látok, az nem is létezik!

Számos kutatás kimutatta, hogy a mai világban egyre inkább csökken az egyének akaratereje, ami ugyan számos technikával bizonyos szintig növelhető, de korlátolt a mértéke. Tehát nem igazán jó, ha az új életstílusod kialakítását kizárólag az akaraterődre hagyod: „majd én úgyis megcsinálom, kibírom, hogy nem eszem meg azt a csokit!”. 

Legyen a legelső lépés, hogy átnézed a kamrát, a hűtőt, a fagyasztót, és mindent, ami egészségtelen, azt lecserélsz sokkal táplálóbb és egészségesebb ételekre. Sok időt töltünk most otthon, tuti, hogy lesz olyan pillanat, amikor úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok, vagy éppen unatkozol: ezek tipikusan azok a támadási felületek, amikor sokkal nehezebb megállni, hogy ne kezdj el valamit rágcsálni. Ha ilyenkor elő tudsz húzni egy sárgarépát vagy egy almát a kamrából a tábla csoki helyett, máris nyertél jó néhány kalóriát! 

  1. Kontrolláld a vágyadat!

Mint azt már föntebb említettem, az akaraterőnk véges forrás, tehát nem számíthatsz rá megbízhatóan, hogy kijelölt utadon állandóan rajta tart. Az egyik legjobb módszer arra, hogy az evés utáni sóvárgásod leküzd, ha megelőzöl: azzal, hogy pozitív és számodra is vonzó változásokat vezetsz be az étkezési szokásaidban, meg tudod változtatni azt, hogy milyen ételek kívánsz, és mit ennél szívesen. Az elején egy picit melósabb, hogy megtanuld, hogyan hozhatsz jobb és egészségesebb döntéseket, de hidd el, a pizza és egy szelet csokis süti utáni ellenállhatatlan vágy átalakítható egy egészséges saláta és egy gyümölcsös turmix utáni sóvárgásra! 

Légy felkészülve, hogy bizonyos szokások/ételek automatikusan magukkal hozzák az egészségtelenebb, kevésbé tápláló ételeket, és már előre állítsd össze, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni. Ha pl. a munkahelyeden elfogyasztott reggeli kávéd mellé mindig csokis fánkot eszel (a kávé a kiváltó ebben az esetben, a fánk pedig a következmény), akkor készülj fel előre, hogy legyen egy másik megoldásod, ami kedvezőbben hat a súlycsökkentéses tervedre is: csomagold be és vidd magaddal a granoládat, a müzliszeleted, az otthon megsütött kalóriaszegény sütidet, hogy mindig legyen mit választanod a megszokott helyett, ha a reggeli kávézásra kerül a sor. 

Csak elrágcsálsz egy-egy ropit ebéd előtt? Pakolj be zöldséghasábokat, hummuszt, és néhány olajos magot (mandulát, mogyorót) stb. Hidd el, néhány hét alatt automatikusan nyúlsz majd ezekhez az ételekhez, és azt is megtapasztalod, hogy mennyivel több energiához jutsz, ha ilyenek nassolsz, mint ha az üres kalóriákkal teli szénhidrátbombákat. 

  1. Táplád a tüzed! 

A rád rakódó plusz kilók, amelyek makacsul ragaszkodnak hozzád, azt jelentik, hogy az anyagcserédnek egy kis turbózásra lenne szüksége! Ha az étkezési szokásaid az elmúlt időszakban kevésbé voltak egészségesek, az anyagcseréd lelassult, és a májműködésed is eltunyult. Az első és legfontosabb dolog ilyenkor, hogy csak olyan ételeket fogyassz, amelyek teljes értékűek és táplálóak. 

Az elsősorban növényi eredetű, természetes ételek fogyasztása segít abban, hogy csökkentsd a súlyfelesleged, és a májadnak is felüdülést jelent. A májunk felelős a zsírok lebontásáért (sok más funkciója mellett), tehát ha fogyni szeretnél, fontos, hogy a lehető legjobban vigyázz rá. Besegíthesz máriatövis vagy pitypang kivonat, vagy noni juice fogyasztással is. Ha reggel, éhgyomorra megiszol egy nagy pohár meleg vizet citromlével, szintén jó hatással van az emésztés beindítására.

Válassz olyan fűszereket, amelyek serkentik az anyagcserét, mint pl. a cayenne bors és a gyömbér: ízesítsd velük az ételeidet, vagy fogyaszd teaként:  az édeskömény tea például hatásosan veszi fel a harcot a lerakódott zsírpárnák ellen. 

És az egyik legfontosabb: mozdulj meg! Számtalan egészséges módja van annak, hogy a rendszeres mozgást beépítsd az életmódodba. Jógázz, mert az ászanákon keresztül megtapasztalhatod a relaxálás jótékony hatásait, az emésztésért és kiválasztásért felelős belső szerveid új erőre kapnak. Sétálj, mert ezzel az egyszerű tevékenységgel aerob jellegű mozgást végzel: legyen egy kiszemelt útvonalad a háztömb körül, majd növeld naponta a megtett körök számát. Ha már újra lesz rá lehetőség, menj úszni, táncolni, biciklizni, futni. Bármit is választasz, fontos, hogy minden nap legalább 30 percet mozogj! 

  1. Étkezz a jóga életmódja szerint! 

A jógikus (ájurvédikus) diéta hosszú évezredek által hatékonynak bizonyuló étkezési ajánlása teljes kiőrlésű gabonákból, friss gyümölcsökből és zöldségekből, leveles zöldekből, magokból, hüvelyesekből és kevés tejtermékből áll. Ezek az ételek táplálják és egyensúlyba billentik a testet, segítenek a méreganyagok kiválasztásában, támogatják az immunrendszert, fiatalítólag hatnak a testre.

Számtalan módja van annak, hogy növényi alapú étrendet követve elérd a számodra kívánatos testsúly csökkenést attól függően, hogy milyen a testalkatod, mennyire vagy aktív, éppen milyen évszak van, milyen ételek érhetőek el lokálisan stb. Például egy meleg nyári napon egy zsírszegény, sok-sok nyers zöldséget tartalmazó menüsor sokkal jobban is esik, míg télen táplálóbb, meleg és egészséges zsírokban (pl. kókuszolaj, olívaolaj stb) gazdagabb, olajos magvakkal felturbózott ételek táplálnak jobban. 

Ha megmaradsz az ételek teljes, természetes formájánál, hamar rájössz, hogy számodra milyen ételkombók biztosítják a legkiegyensúlyozottabb táplálékforrást. Sokkal egyszerűbb kordában tartani az éhségedet így, mivel a természetes, kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása nyomán a jóllakottság érzése hamarabb jelentkezik, míg a feldolgozott ételek fogyasztása sokszor vezet túlevéshez. 

  1. Legyen a mérleg a barátod! 

Csakúgy, mint minden cél elérésénél, a fogyókúránál is fontos, hogy az általad elérni kívánt álomsúly reális és kivitelezhető lépésekben legyen elérhető. A táplálkozási tanácsadók szerint a heti fél-egy kilogramm súlyveszteség számít ideálisnak – ha túl lassan olvadnak le a kilók, elveszíted a motivációdat, míg ha túl gyors a fogyás üteme, az megterheli a szervezetet és hiányállapot is kialakulhat, ami azután különböző egészségügyi panaszokhoz és a súly gyors visszaszerzéséhez is vezethet.  A fürdőszoba mérleg ne az ellenséged legyen: rendszeresen (de ne naponta, főleg ne naponta többször) ellenőrizd a súlyod, szakértők szerint ez a sikeres fogyás egyik tényezője, hiszen így nyomon tudod követni a fogyás ütemét, és szükség esetén beavatkozni. 

Az is szerencsés lehet, ha álomsúly kitűzése helyett inkább úgy követed nyomon az életmódváltásod sikerességét, hogy hogyan tudod megvalósítani az új étkezési szokásaidat – hiszen végső soron ezek is a fogyáshoz vezetnek majd! Ilyenekre gondolj például: megvolt-e a napi rendszeres testmozgásod, sikerült-e lecserélni az üres kalóriákat tartalmazó nassolnivalókat egészségesebb változatra, naponta be tudod-e illeszteni a relaxációt/meditációt a rutinodba, stb. Ha folyamatosan nyomon követed az elért eredményeidet, motiváltabb leszel, és hosszú távon sikeresen fogod elérni a célodat! 

  1. Élvezd, és ünneplj! 

Ne felejtsd el, a jógikus életmód segítségével elért súlycsökkenés sokkal inkább szól a tested egyensúlyba hozásáról és megfiatalításáról, aminek szinte automatikus következménye lesz az, hogy egyre inkább teszteni fog, amit a tükörben látsz. Az igazi cél az, hogy sokkal jobban nézz ki és egészségesebbnek is érezd magad – nem pedig pusztán az, hogy a mérleg néhány kilóval kevesebbet mutasson. 

A „büntető” személetű fogyókúrák – bár ideiglenesen sikeresnek bizonyulnak –, hamar végződnek a kínkeservvel leadott súlyok gyors visszanyerésében, ráadásul a szervezetben az elégtelen/helytelen táplálkozás miatt különböző hiányállapotok is kialakulhatnak.

Gondolj úgy egy új életmód kialakítására, mint egy érdekes és egészséges kalandra, ahol rengeteg új dolgot tanulhatsz meg ételekről, a saját testedről, és minden apró sikert ünnepelj meg!

Ne ess kétségbe, ha nem sikerült az összes kilótól megszabadulnod elsőre, amit terveztél – légy türelmes, és emlékeztesd magad, hogy egy életre szóló pozitív változás indítottál be az életedben! Amikor rájössz arra, hogy az igazi cél az, hogy egészségesebb legyél, a súlycsökkenés automatikusan beindul, ezzel is támogatva téged abban, hogy jól érezd magad a bőrödben – egész életedben. 

Ha érdekelnek a további tartalmak, kövess minket a Facebookon vagy Instagramon, és íraktozz fel Youtube csatornánkra

Jógázni támadt kedved? Ide nézz: