Az elmúlt hetekben soha nem látott módon megszaporodtak az online jógázási, edzési lehetőségek.

Az oktatók, edzők szempontjából ez egy szuper lehetőség, hogy megmutassák magukat, sokkal szélesebb körhöz jusson el, amit ők képviselnek.

De az órákat igénybe vevők számára azonban számos buktatót rejt az otthoni gyakorlás: a kezdeti lendület hamar alábbhagy, unottan jelölöd be az eseményeket, de aztán rendszerint egyáltalán nem veszel részt rajtuk.

jóga otthoni edzés testmozgás maradjotthon jógázzotthon

Íme 6 tipp, hogyan építsd fel saját otthoni edzésedet, hogy hosszú távon is lelkes és eredményes maradj:

1. Legyen saját "edzőtermed"!

Nézz ki egy helyet a lakásban, amit ideiglenes be tudsz rendezni az edzésekhez, gyakorlásokhoz. Ha kell, told odébb a bútorokat, hogy legyen elég helyed, készítsd oda az eszközöket (ha szükségesek). Dedikáld most ezt a sarkot erre a célra, egyrészt sokkal egyszerűbb ide telepedni, amikor indul az online edzés, mint még akkor kezdeni lakásátrendezésbe, másrészt pedig ha naponta elhaladsz mellette, szem előtt van, akkor hamarabb veszed rá magad, hogy csatlakozz az esti jógaórához, amit már napokkal ezelőtt bejelöltél.

2. Tudd, mikor érsz rá!

Rengeted különböző Facebook élő és youtube vagy videa link áll a rendelkezésedre, ahonnan választhatsz edzésprogramot. Mielőtt bármelyiket is megjelölöd, tudd, hogy Te mikor érsz rá! Válassz olyan időpontot, amikor a lehető legnagyobb eséllyel tudod magad szabaddá tenni, amikor nincs meeting vagy nem kell a gyerekkel tanulni. Csak azokat az eseményeket jelöld be, amik beleesnek ebbe az időzónádba! Egyrészt így szem előtt lesznek, másrészt motiválod saját magad, hogy Én-időként ezt a programot válaszd. Állíts be emlékeztetőt a naptáradba, mintha csak egy fontos megbeszélésed lenne. 

3. Öltözz át!

Ha az otthoni kényelmes (túl bő/laza) szerkódban, vagy épp pizsamában állnál neki, edzés közben a bő ruházatot állandóan igazgatni fogod, előre hajlásnál a nyakadba borul a pólód, lecsúszik a derekadról a nadrág. Ezek mind elterelik a figyelmed, és arra csábítanak, hogy szakítsd meg az edzést ruha igazgatás gyanánt, ami egyenes út ahhoz, hogy végül kikapcsold és inkább leülj a kanapéra. Vedd fel az edzőteremben, jógastúdióban használt, külön erre a célra kijelölt ruhádat. Ha edződcipőben szoktál edzeni, az se maradjon el!

4. Válassz magadnak egy stílust, irányzatot!

Amikor először kezdtem online videókra tornázni itthon, még alig-alig volt választék. Találtam egy külföldi pilates edzőt, akinek több órája volt elérhető, és mivel nem volt más, őt választottam. Nem mindig értettem, hogy mit miért és hogyan kell csinálni,  a hang is borzasztó visszhangos és dobozos volt, de mivel nem volt más választási lehetőségem, hát maradtam.

Szerencsére ma már dúskálunk a jobbnál jobb, ingyenesen is elérhető videókban, számos edző és jógaoktató kínál havi néhány ezer forintért fizetős programokat. Találj egy olyan személyt, aki szimpatikus, személyesen is szívesen vennél részt az óráin, tetszik a hangszíne, a stílusa, számodra megfelelő minőségűek a videói. 

Figyelj a  rendelkezésedre álló idődre is! Ha csak 45 perced van, ne válassz másfél órás edzést, hiszen a gyakorlatok egy-egy ilyen edzéssorban egymásra épülnek, ha a felénél abbahagyod, nagy valószínűséggel lemaradsz az óra sava-borsáról, nem is beszélve a nyújtásról a végén, ami elengedhetetlenül fontos! 

Szombaton délután 18:00-kor például kipróbálhatsz velem egy alakformáló órát a Facebookon, ami garantáltan nem lesz unalmas és egyhangú :)

5.  Ha egyszer elkezdted, ne hagyd abba!

Bármilyen elintézendőd is van, ha már elindítottad a videót, akkor ezt most csináld végig! Célt állítottál fel magadnak, elkötelezted magad, úgyhogy tarts ki! Ez pont olyan fontos "feladat" a mai napodban, mint bármi más! Állítsd a telefonod némára, mert ugye a jógaórádon sem szoktad felvenni a telefonod, ha csörög? Számos cuki kép van az interneten, amikor a házikedvencek beszállnak a tornázásba: ráugrik a hátadra, hozzádörgölőzik a lábadhoz, aminek rendszerint az a vége, hogy kerülgetned kell, mert valamiért a kutyák és cicák előszeretettel foglalják el a jógaszőnyegeket. Ha téged ez megzavar, akkor az órád idejére csukd őket ki a szobából. 

6. Köszönd meg magadnak!

A fitness termi órák végén személyesen az edzőnek mondasz köszönetet. Most azonban téged illet a nagyobb hála, hiszen időt és energiát áldoztál, a megváltozott körülmények között is próbálsz kitartó és lelkes lenni. Ismerd el a saját teljesítényed, légy büszke magadra! Szuper kitartó és sikeres sportoló vagy! 

Kívánom, hogy legyen alkalmad beépíteni az otthoni edzéseket, jógaórákat minél sűrűbben egy héten! Ha követsz engem a Facebookon vagy a Youtube-on, megismerheted, hogy én hogyan jutottam el a napi rendszeres jógagyakorlás felépítéséig, hogyan lett az életem része. 

Az, hogy otthonod kényelmében is tudsz gyakorolni, hosszú távon ez hozzásegít a rendszerességhez, hiszen nem kell majd még ezért autóba ülnöd/tömegközlekedned, nincs időveszteség az utazással.  Csak el kell kezdened! 

Kitartó testmozgást és jó egészséget kívánok ❤️,

Gizi 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon  és Instagramon is, hogy ne maradj el a többi hírünkről sem.