A vírusok rengeteg betegség okozói az emberi szervezetben (ilyenek például az igen nehezen kezelhető és komplex megbetegedések, mint pl. az Alzheimer-kór, az 1-es típusú cukorbetegség, májrák stb).  Ráadásul a globális felgyorsulás, a földrészeket átívelő utazások, a gyors urbanizáció, a járványok gyors terjedése nyomán az egészségügyet igen könnyen megbéníthatja egy-egy vírustörzs fellángolása (ugye nem kell bemutatni, hogy most 2020-ban éppen ez történik világszinten?).

Pont ezért nagyon fontos, hogy megtámogassuk a szervezetünket, immunrendszerünket olyan – a természetben is megtalálható gyógy-és fűszernövényekkel – amelyek kíméletes, de hatékony módon vérteznek fel bennünket, ellenállóbbá és felkészültebbé téve minket (ami nem jelenti azt, hogy totális védelmet is nyújtanak ellenük!).

Számos kutatás támasztja már alá, hogy a növényi gyógyszerek, a természetben fellelhető anyagok gazdag forrást jelentenek az új vírusellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Kínai tudósok az alábbi néhány gyógynövényt vizsgálva megállapították, hogy ezek antivirális hatásai többek között pl. a koronavírus elleni küzdelemben is segítségre lehetnek.

Vörös pókliliom (Lycoris radiata)

Egynyári üröm (Artemisia annua)

Pyrrosia lingua

Lindéra (Lindera aggregata)

Sárga festőfű (Isatis indigotica)

Japán nagymagvű tiszafa (Torreya nucifera)

Ezüst szirtőr (Houttuynia cordata)

Sarlós buvákfű (Bupleurum)

Heteromorpha

Scrophularia scorodonia 

De mit tehetünk mi otthon, hogy felvértezzük magunkat?

jóga ájurvéda egészség testről és lélekről

Nem kell az ismeretlen nevű, és számunka elérhetetlen növények után kutatnunk, hiszen konyhakertünk, a boltokban megkapható zöldfűszerek között is találunk számos olyat, amelyet klinikai körülmények között vizsgálva hatásosnak találtak a vírusok által okozott megbetegedések ellen.

Az ájurvéda több, mint ötezer éves hagyományra visszatekintő indiai tudománya a gyógyászat holisztikus és egyszerű formáját képviseli azzal a céllal, hogy jobban megértsük önmagunkat.  Náluk például tradícionálisan ezek a fűszerek bírnak antivirális hatással: 

Oregánó: Karvakrol és Timol vegyületekben gazdag, így nagyon magas az antioxidáns tartalma. Gyulladás csökkentő, valamint anitvirális és antibakteriális hatással is bír.

Laboratóriumi vizsgálatok folyamán kiderül, hogy az oregánó 15 már perc alatt jelentősen csökkentette a kalici vírusok aktivitását, 1 óra leforgása után pedig teljesen el is pusztította. Szintén 1 óra leforgása alatt a herpesz vírus 90 %-át is leölte.

Egyébként azáltal, hogy ilyen hatékony a kalici vírusfajokkal szemben a legtöbb gyomor és bél panaszt is kiválóan kezeli. Sőt olyan súlyos esetekben is vizsgálták hatásait, mint pl. a vastagbél rák. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az oregánó csökkenti a daganatos sejtek növekedését és az áttét képződést is.

Zsálya:  jelentős vas, K vitamin, kalcium, B6 vitamin és mangán tartalommal bír. Sőt némi magnéziumot, rezet, cinket, valamint A, C és E vitamint is tartalmaz.

De a jelen kontextusban az a fontos, hogy elképesztően erős antivirális hatással bír. Olyannyira, hogy laboratóriumi körülmények között még a HIV-1 vírusával is felveszi a küzdelmet, sőt képes a vírust lelassítani a sejtekbe való beágyazódás előtt. Egyébként antimikrobiális hatású is és több féle rák esetében megfigyelték azt, hogy programozott sejthalállal támadja meg a káros sejteket.

Tulsi (szent bazsalikom): magas apigenin és urzolsav tartalma miatt olyan rezisztens vírusokkal szemben is hatékony mint a herpesz, a hepatitisz B és számos enterovírus.

Fokhagyma: Klinikai tanulmányok szerint képes elpusztítani az Influenza A és B családjait, a vírusos tüdőgyulladást, a HPV és herpesz vírusokat, de hatékonyan rombolja még a HIV fertőzést is.

Édesgyökér:  2003-as SARS járvány idején, ami egyébként szintén egy fajta koronavírus, klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az édesgyökér elpusztítja ezt a vírustörzset. Viszont ennél a gyógynövénynél a magas vérnyomással küzdőknek elővigyázatosnak kell lenniük.

Gyömbér: elsősorban baktérium ölő hatása miatt fogyasztjuk, de számos kutatás támasztja alá, hogy a vírusfélékkel is felveszi a harcot.

Rozmaring: képes az antibiotikumra rezisztens baktériumok sejtfalát is szétbontani. Valamint azt is, hogy az olyan akut vírusoknál is elképesztően hatékonyan lép fel, mint pl. a hepatitisz A, a herpesz, az influenza vagy a HIV.

Teremtsd meg a jó  légkört otthon: párologtass :) 

Az alábbi illóolajok pedig otthoni párologtatásra, diffúzorban használva segíthetnek a vírusellenes légkör megteremtésében:

Eukaliptusz: Az eukaliptuszolaj a légzőszervekre kifejtett hatásáról közismert illóolaj. Mikróbaellenes, váladékoldó és frissítő hatású.

Citromos eukaliptusz:  figyelemreméltó gyuladásgátló, csillapító és nyugtató hatású illóolaj. Hasznos a fertőzéses, gombás jellegű bőrbántalmak esetén, de légúti fertőzések esetén is. 

Manuka: Új-Zélandi teafa. Légúti fertőzések, hurut, hörghurut esetén hatásos.

Niaouli: vírus- és gombaölő, bőrélénkítő hatású, pangáscsökkentő a vénák és a nyirokerekszámára

Ravintsara: vírusölő és mikróbaölő tulajdonságai miatt elismert. influenzára, hörghurutra, torokgyulladásra, vírusos megbetegedésekre hasznos.

Saro: Segít az immunrendszer fellendítésében és a baktériumok féken tartásában, Hurutoldó és elnyomja a köhögést 

Kajeput: tisztító, fertőtlenítő és felfrissítő hatású illóolaj. Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően fejfájásra, izületi fájdalmakra, görcsökre javasolt, jó nyákoldó és köptető lévén, légúti megbetegedések esetén ajánlott

Kakukkfű: spektrumú baktérium- és gombaölő, hasznos a bőrápoló készítményekbe, bőrgyulladásokra, nagy segítség a légzőrendszer számára is.

Ezt nem árt tudnod!

A fűszernövényeket az ősi idők óta használják, mint természetes gyógymódokat.

A hétköznapi konyhai növényeink, mint például a bazsalikom, a zsálya, az oregánó, és néhány kevésbé ismert gyógynövény (pl. astragalus és fekete bodza) erős vírus ellenes hatással bírnak.

Könnyen beépíthetőek a mindennapjainkba, hiszen a kedvenc receptjeink nagyrésze használja őket, vagy teaként is tudjuk fogyasztani.

De azt nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb kísérlet labor körülmények között, kémcsövekben és mikroszkópok alatt bizonyította ezek antivirális hatását. Tehát az, hogy ezeket kisebb mennyiségben fogyasztjuk, nem jelenti azt, hogy ugyanazt a hatást érhetjük el velük.

Ha úgy döntesz, hogy növényi kivonatokkal, tinktúrákkal és más gyógynövénykészítményekkel egészíted ki az étkezéseidet, mindenképpen kérd ki szakember segítségét az adagolást illetően!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov, www.bhaktikutir.hu, www.greenqueen.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon, Instagramon vagy íratkozz fel Youtube csatornánkra.