Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
ramadasayoga

Engedd el! Kikapcsolódás jógával

Számomra a jóga és a meditáció a legjobb módszer arra, hogy kikapcsolódjak. Ilyenkor minden feszültséget, minden rossz érzést el tudok engedni, áthangolódok, feltöltődök a meghittség és a nyugalom érzéseivel.

Ezt az egyik kedvenc gyakorlatsorom: velem is előfordul, hogy semmi kedvem aktívan mozogni, nem akarok felállni sem. Ilyenkor előveszem a "kényelmesebb énem", és ülve jógázok. Jót tesz a lelkemnek, hogy csak azt csinálom, amihez kedvem van, és ráadásul a hamstringem (a combhajlító izmom) is jól érzi magát közben.

Ha tetszett ezt a cikk, kövess Facebookon, Youtube-on és Instagramon is, hogy ne maradj le az aktualitásokról!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mit eszik egy vegán húsvétkor?

Kb. ugyanazt, mint az év többi napján:  zöldséget és gyümölcsöt, de azt rengeteget :)

Nem vagyok az a típus, aki megszállottan keresi a nemvegán fogások vegán változatát: rántott "húsutánzat", brassói szójából, stb.

Karácsonykor sem volt padlizsán-halászlé és hamis wellington "bélszín" az asztalon, de a Húsvéti kaszinó tojás az nem maradhat el a vacsoraasztalról.

recept vegán egészséges életmód

Miből készült? 

A sárgája: Csicseriborsó krém snidlinggel

Ehhez egy doboz csicseriborsó konzervet lecsöpögtettem, késes robotgépben picit összeaprítottam. Ezt házi vegán majonézzel (repceolaj, szójatej és fehérborecet) és mustárral kevertem össze, fűszereztem sóval, borssal és snidlinggel. 

A fehérje: Mandulatej agar-agarral és fekete sóval

Egy csésze mandulatejet 1 teáskanál agar-agarral felforraltam, majd fekete sóval ízesítettem (ennek a sónak a kénes aromája kicsit "tojás-szerűvé" varázsolja ezt a keveréket). majd tojás formákba töltöttem, és 15 percre a hűtőbe tettem.

Megtöltöttem a csicseriborsó krémmel, majd majonéz-ágyra ültettem a tojásokat.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Segítség, rövidebb lett a lábam a tegnapi edzéstől!

Túltoltad az online edzéseket, jógaórákat, mert annyi a kínálat, és most meg sem tudsz mozdulni az izomláztól vagy járás közben úgy érzed, mintha rövidebb lenne az egyik lábad?

jóga testmozgás edzés testről és lélekről

Nyugi, megesik mással is!

De miért múlik olyan nehezen ez a makacs fájdalom pl. a combod hátsó részéből, a térdhajlító izmodból?

A válasz a kezed ügyében van! Illetve pontosabban kb. 2 mm-rel az ujjbegyed alatt.  A bőröd alatt pókhálószerűen körbeöleli testedet a fascia hálózata. A fascia elsősorban sűrűn egymás mellé pakolt kollagénrostokból áll,  ami egy védőburokként körbeveszi, elválasztja, megvédi és határolja az izmainkat, a csontjainkat, az idegeket, az ereket és a belső szerveket. A fascia véd, összeköt és megadja az emberi alakodat. 

De mi köze ennek ahhoz, hogy fel sem bírsz állni a székről a tegnapi Facebook live tabata után?

Fogd csak meg a pólód nyakát, és szorítsd jól a markodba! Mi történik vele? Az egész összeráncolódik, ugye?  A nyakkivágás szűkebb lesz, a póló hátulja felugrik, kilátszik a derekad, a póló ujja pedig a hónaljadba nyomódik.  És ha elengeded, akkor minden visszaáll, újra kisimul. A fascia is valahogyan így müködik a testedben. Úgy képzeld el, mint egy kapucnis kezeslábast, csak a bőröd alatt. Nem tudod csak egy részét mozgatni, mert megmozdul vele együtt az összes többi. 

De térjünk még vissza picit a pólódhoz. Szorítsd most ismét a markodba a nyakrészt, és tartsd úgy kb. 8 órán keresztül. Ennyi időt töltesz el átlagosan az íróasztalodnál ülve. Ugye, a gyűrödések már nem simulnak ki olyan könnyen? És mi történik akkor, ha 2.500-szor gyűröd és engeded el? Ugye, nem néz ki jól?  (egy fél órás futás alatt teszel meg kb. ennyi lépést...)

Szerencsére a fasciád sokkal strapabíróbb, mint a pamutpólód, és hatalmas öngyógyító tulajdonsággal rendelkezik. Egészséges állapotában sima, rugalmas és könnyen csúszik, lehetővé téve bármilyen irányú mozgást és megnyújtását, és mindig visszatér a normál állapotába. 

De az elég valószínűtlen, hogy a fascia meg is őrzi optimális rugalmasságát és tulajdonságait. Egyrészt öregszel, és ez kihatással van rá. Másrészt a krónikus mozgáshiány az egykor elasztikus fascia-szálakat rögzíti, azok letapadnak. A stressz következtében rostjai megvastagodnak, hogy megvédjék a mögötte húzódó izmot. A rossz tartás, a rugalmasság elvesztése, és az állandóan ismétlődő – sokszor helytelen – mozgássorozatok idővel elkezdik a fascia ráncait bebetonozni.  Letapadások és „csomók” jönnek létre, mint ahogy a pólód nyakát szorítva gubancot „vasalsz” az anyagba, ezektől azonban már nehéz megszabadulni. 

Túlerőltetés esetén mikrosérülések jönnek létre az izmokban, amelyen keresztül víz áramlik a szövetbe, ödémát okozva.

Jó, hogy ma már mindezt tudjuk, és nem ragadtunk meg felgyülemlett tejsav okozta izomláz elméleténél, hiszen így sokkal hatékonyabban tudunk tenni a kialakult izomláz ellen is, illetve meg tudjuk előzni azt. 

A fasciában okozott károsodások visszafordíthatóak, és nagy részük elkerülhető. Az izmaidról nyújtással (pl. SMR henger) és masszázssal, a csontjaidról táplálkozással, a fasciád egészségéről pedig az alábbiakkal tudsz gondoskodni, hogy elkerüld az izomlázat, illetve ha már kialakult, akkor minél hamarabb megküzdj vele:

MOZGASD MEG: ha nem végzel rendszeres testmozgást, ragacsos letapadások jönnek létre a fascia felszínei között, , amelyek idővel olyan erősek lesznek, hogy korlátozzák a normál mozgástartományt (erre mondjuk azt, hogy elvesztette a rugalmasságát valaki). Kezdd minden reggeled azzal, hogy az ágyból kigördülve nyújtózz meg fejtetőtől a lábad ujjáig, pont úgy, mint egy macska.

NE HAGYD KISZÁRADNI: A fascia egyik alkotóeleme a víz, csakúgy mint tested nagyrészéé. Ha elég folyadékot fogyasztasz, nedvesen tartod ezt a közeget, jobban tudja ellátni a funkcióját is.

NYÚJTSD AZ IZMAIDAT: Ha az izmaid feszesek, az azt körülölelő fascia is szorosra zárul rajta. Idővel merevvé válik, összenyomva az izmokat és idegeket.

NYÚJTSD A FASCIÁT: emlékszel a pólós példára? Ha a fascia valahol elkezdett ráncokba rendeződve rugalmatlanná válni, az úgy is marad. Mivel a fascia négyzetcentiméterenként kb. 360 kg nyomást bír el, ezért óvatosan a nyújtással! Sokkal lassabban húzódik össze és lazul el, mint az izomszövetek, ezért az a leghatásosabb, ha 3-5 percig kitartod a nyújtó pózokat, kilégzésről-kilégzésre elengedve a feszülést a testrészekből.

CSAK NYUGODTAN: Ha egész nap a számítógéped fölé görnyedsz, nem biztos, hogy munka után a jeges fürdő jót tesz a nyak/váll és hátizmaidnak. Inkább merülj el legalább negyed órára egy kádnyi meleg vízben, amely segíti a befeszült izomszövetek és a fascia ellazulását. Ha kiszálltál a kádból, iktass be egy 10-15 perces laza mozgást, hogy elkerüld a vér pangását az izmokban.

HENGEREZZ: Pont mint a nyújtásnál, az SMR henger használatánál is másként kell eljárni, ha a fasciára alkalmazod, mint ha az izmokra. Lassan mozogj, és ha egy fájdalmas területet találsz, 3-5 percig tarts ott a hengert, engedd rá a testsúlyodat, amíg oldódni nem kezd annál a pontnál a feszültség (trigger pont). 

TISZTELD A TESTED: ha épp egy korábbi sérülésből gyógyulsz fel, vagy izomlázzal küzdesz, ne feledd: a helytelen használat, vagy a túlterhelés miatt megváltozik a fascia szerkezete: új szövetet termel, megvastagszik, rugalmassága csökken, letapadások alakulhatnak ki. Ha a gyógyulás után minden visszatér a régi kerékvágásba, könnyen ugyanolyan problémákkal találhatod magad szemben. Meg kell tanulnod a fasciát rugalmasan tartani ahhoz, hogy változtatni tudj. 

KERESS FEL EGY FASCIA TRÉNERT: ha túlságosan merevnek érzed magad, feszesek az izmaid és nehezedre esik elkezdeni a testmozgást, keress fel egy korszerű fasciális szakismeretekkel rendelkező szakembert, aki személyre szabott tanácsokkal tud ellátni, hogy öröm legyen számodra is az edzés.

KERESS FEL EGY MOZGÁSTERAPAUTÁT: a beidegződött, rosszul kialakult mozgásminták mindig visszatérő problémákat okoznak. Az Alexander és a Feldenkreis módszer egyike a két legismertebb terápiás módszereknek, amelyekkel ezeket megváltoztathatod. 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon  és Instagramon is, hogy ne maradj el a többi hírünkről sem. 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Van 20 perced és egy széked? Jógázzunk!

Kímélő gyakorlatsor mindazoknak, akiknek nehézséget okoz a földre leülni.

Bátran kipróbálhatják idősebbek is!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Ájurvédikus immunerősítő és antivirális gyógynövények

A vírusok rengeteg betegség okozói az emberi szervezetben (ilyenek például az igen nehezen kezelhető és komplex megbetegedések, mint pl. az Alzheimer-kór, az 1-es típusú cukorbetegség, májrák stb).  Ráadásul a globális felgyorsulás, a földrészeket átívelő utazások, a gyors urbanizáció, a járványok gyors terjedése nyomán az egészségügyet igen könnyen megbéníthatja egy-egy vírustörzs fellángolása (ugye nem kell bemutatni, hogy most 2020-ban éppen ez történik világszinten?).

Pont ezért nagyon fontos, hogy megtámogassuk a szervezetünket, immunrendszerünket olyan – a természetben is megtalálható gyógy-és fűszernövényekkel – amelyek kíméletes, de hatékony módon vérteznek fel bennünket, ellenállóbbá és felkészültebbé téve minket (ami nem jelenti azt, hogy totális védelmet is nyújtanak ellenük!).

Számos kutatás támasztja már alá, hogy a növényi gyógyszerek, a természetben fellelhető anyagok gazdag forrást jelentenek az új vírusellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Kínai tudósok az alábbi néhány gyógynövényt vizsgálva megállapították, hogy ezek antivirális hatásai többek között pl. a koronavírus elleni küzdelemben is segítségre lehetnek.

Vörös pókliliom (Lycoris radiata)

Egynyári üröm (Artemisia annua)

Pyrrosia lingua

Lindéra (Lindera aggregata)

Sárga festőfű (Isatis indigotica)

Japán nagymagvű tiszafa (Torreya nucifera)

Ezüst szirtőr (Houttuynia cordata)

Sarlós buvákfű (Bupleurum)

Heteromorpha

Scrophularia scorodonia 

De mit tehetünk mi otthon, hogy felvértezzük magunkat?

jóga ájurvéda egészség testről és lélekről

Nem kell az ismeretlen nevű, és számunka elérhetetlen növények után kutatnunk, hiszen konyhakertünk, a boltokban megkapható zöldfűszerek között is találunk számos olyat, amelyet klinikai körülmények között vizsgálva hatásosnak találtak a vírusok által okozott megbetegedések ellen.

Az ájurvéda több, mint ötezer éves hagyományra visszatekintő indiai tudománya a gyógyászat holisztikus és egyszerű formáját képviseli azzal a céllal, hogy jobban megértsük önmagunkat.  Náluk például tradícionálisan ezek a fűszerek bírnak antivirális hatással: 

Oregánó: Karvakrol és Timol vegyületekben gazdag, így nagyon magas az antioxidáns tartalma. Gyulladás csökkentő, valamint anitvirális és antibakteriális hatással is bír.

Laboratóriumi vizsgálatok folyamán kiderül, hogy az oregánó 15 már perc alatt jelentősen csökkentette a kalici vírusok aktivitását, 1 óra leforgása után pedig teljesen el is pusztította. Szintén 1 óra leforgása alatt a herpesz vírus 90 %-át is leölte.

Egyébként azáltal, hogy ilyen hatékony a kalici vírusfajokkal szemben a legtöbb gyomor és bél panaszt is kiválóan kezeli. Sőt olyan súlyos esetekben is vizsgálták hatásait, mint pl. a vastagbél rák. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az oregánó csökkenti a daganatos sejtek növekedését és az áttét képződést is.

Zsálya:  jelentős vas, K vitamin, kalcium, B6 vitamin és mangán tartalommal bír. Sőt némi magnéziumot, rezet, cinket, valamint A, C és E vitamint is tartalmaz.

De a jelen kontextusban az a fontos, hogy elképesztően erős antivirális hatással bír. Olyannyira, hogy laboratóriumi körülmények között még a HIV-1 vírusával is felveszi a küzdelmet, sőt képes a vírust lelassítani a sejtekbe való beágyazódás előtt. Egyébként antimikrobiális hatású is és több féle rák esetében megfigyelték azt, hogy programozott sejthalállal támadja meg a káros sejteket.

Tulsi (szent bazsalikom): magas apigenin és urzolsav tartalma miatt olyan rezisztens vírusokkal szemben is hatékony mint a herpesz, a hepatitisz B és számos enterovírus.

Fokhagyma: Klinikai tanulmányok szerint képes elpusztítani az Influenza A és B családjait, a vírusos tüdőgyulladást, a HPV és herpesz vírusokat, de hatékonyan rombolja még a HIV fertőzést is.

Édesgyökér:  2003-as SARS járvány idején, ami egyébként szintén egy fajta koronavírus, klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az édesgyökér elpusztítja ezt a vírustörzset. Viszont ennél a gyógynövénynél a magas vérnyomással küzdőknek elővigyázatosnak kell lenniük.

Gyömbér: elsősorban baktérium ölő hatása miatt fogyasztjuk, de számos kutatás támasztja alá, hogy a vírusfélékkel is felveszi a harcot.

Rozmaring: képes az antibiotikumra rezisztens baktériumok sejtfalát is szétbontani. Valamint azt is, hogy az olyan akut vírusoknál is elképesztően hatékonyan lép fel, mint pl. a hepatitisz A, a herpesz, az influenza vagy a HIV.

Teremtsd meg a jó  légkört otthon: párologtass :) 

Az alábbi illóolajok pedig otthoni párologtatásra, diffúzorban használva segíthetnek a vírusellenes légkör megteremtésében:

Eukaliptusz: Az eukaliptuszolaj a légzőszervekre kifejtett hatásáról közismert illóolaj. Mikróbaellenes, váladékoldó és frissítő hatású.

Citromos eukaliptusz:  figyelemreméltó gyuladásgátló, csillapító és nyugtató hatású illóolaj. Hasznos a fertőzéses, gombás jellegű bőrbántalmak esetén, de légúti fertőzések esetén is. 

Manuka: Új-Zélandi teafa. Légúti fertőzések, hurut, hörghurut esetén hatásos.

Niaouli: vírus- és gombaölő, bőrélénkítő hatású, pangáscsökkentő a vénák és a nyirokerekszámára

Ravintsara: vírusölő és mikróbaölő tulajdonságai miatt elismert. influenzára, hörghurutra, torokgyulladásra, vírusos megbetegedésekre hasznos.

Saro: Segít az immunrendszer fellendítésében és a baktériumok féken tartásában, Hurutoldó és elnyomja a köhögést 

Kajeput: tisztító, fertőtlenítő és felfrissítő hatású illóolaj. Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően fejfájásra, izületi fájdalmakra, görcsökre javasolt, jó nyákoldó és köptető lévén, légúti megbetegedések esetén ajánlott

Kakukkfű: spektrumú baktérium- és gombaölő, hasznos a bőrápoló készítményekbe, bőrgyulladásokra, nagy segítség a légzőrendszer számára is.

Ezt nem árt tudnod!

A fűszernövényeket az ősi idők óta használják, mint természetes gyógymódokat.

A hétköznapi konyhai növényeink, mint például a bazsalikom, a zsálya, az oregánó, és néhány kevésbé ismert gyógynövény (pl. astragalus és fekete bodza) erős vírus ellenes hatással bírnak.

Könnyen beépíthetőek a mindennapjainkba, hiszen a kedvenc receptjeink nagyrésze használja őket, vagy teaként is tudjuk fogyasztani.

De azt nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb kísérlet labor körülmények között, kémcsövekben és mikroszkópok alatt bizonyította ezek antivirális hatását. Tehát az, hogy ezeket kisebb mennyiségben fogyasztjuk, nem jelenti azt, hogy ugyanazt a hatást érhetjük el velük.

Ha úgy döntesz, hogy növényi kivonatokkal, tinktúrákkal és más gyógynövénykészítményekkel egészíted ki az étkezéseidet, mindenképpen kérd ki szakember segítségét az adagolást illetően!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov, www.bhaktikutir.hu, www.greenqueen.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon, Instagramon vagy íratkozz fel Youtube csatornánkra.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


ramadasayoga

blogavatar

Jóga- és egészséges életmód tippek egy közgazdászból lett vegán jógi tollából. Mindenkinek, aki szeretne változtatni az életén.

Utolsó kommentek